Nieuws-Details

proWIN – stabiele bedrijfssituatie, ook onder corona

2020: Omzet en het scheppen van werkgelegenheid

In het 25e jaar van zijn bestaan heeft het directe verkoop bedrijf proWIN Winter GmbH een positief boekjaar gehad - zelfs onder de invloed van de pandemie. De resultaten van het voorafgaande jaar konden verhoogd worden met 36 procent. Dit komt overeen met een cumulatieve omzet in 2020 van 285 miljoen euro. Procentueel verdeeld over de drie proWIN productdivisies ziet het er als volgt uit: 84 % schoonmaak, 14 % cosmetica en 2 % diervoeding.

Op 31.12.2020 bestond het proWIN verkoopteam uit 135.000 vrije handelsvertegenwoordigers. Dit komt overeen met 19.700 nieuwe verkooppartner overeenkomsten en een groeipercentage van 35 procent.

In 2020 werden in de vaste banen sector 14 nieuwe banen gecreëerd. Volgens de stand van 31.12.2020 was proWIN werkgever voor in totaal 185 vaste medewerkers - met een meerderheid van 160 in de hoofdvestiging in Illingen, de overige 25 in de proWIN Akademie in Schiffweiler (vestiging van proWIN Bildung und Service GmbH).

Met vereende krachten van verkoop en bedrijf is het proWIN gelukt om een jaarlijkse omzetstijging van 36 % te bereiken - en dat ondanks de moeilijke situatie sinds het begin van de pandemie. Al jarenlang is het gangbaar om de werknemers te laten delen in het groeiende succes van het bedrijf. In 2021 betekende dit voor alle medewerkers in vaste dienst een salarisverhoging van 3,6 procent.

Stijging bestellingen en verzendvolume

Het verzendvolume steeg in 2020 met 35 procent. Vanaf het pandemie begin in maart tot eind van het jaar konden 112.000 meer bestellingen genoteerd worden dan in het jaar daarvoor.

Parallel hieraan ging de goederenuitgifte ook omhoog: in 2020 verlieten bijna een miljoen proWIN pakketten het logistieke centrum Lux Logistik GmbH in Bexbach richting Duitsland, Frankrijk, Nederland, België, Luxemburg, Oostenrijk en Zwitserland. Dit komt overeen met een stijging van 50 % ten opzichte van het voorgaande jaar.

Nieuws en samenvatting van 2020

Het grootste gedeelte van de excellente ontwikkeling schrijft proWIN's bedrijfsleiding toe aan de snelle reactie op de huidige omstandigheden en de omschakeling van productpresentaties van aanwezigheid naar online. Door deze strategie kon proWIN de kernactiviteit stabiliseren en de resultaten van het afgelopen jaar verbeteren. Het dochterbedrijf proWIN Bildung und Service GmbH richtte zich ook op digitale oplossingen en kon het opleidings- en seminaraanbod voor de proWIN verkoop succesvol omzetten.

Ook in de toekomst zal proWIN gebruik blijven maken van het hybride dienstenaanbod en hierdoor een groter portfolio bieden: hierdoor kunnen klanten en verkooppartners gemakkelijk kiezen tussen product-demonstraties in aanwezigheidsvorm of in digitale vorm. De proWIN Akademie zet ook in op de mix: data voor opleidingen, seminars en incentives worden de proWIN verkooppartners in de toekomst deels live en deels online aangeboden.

Ook binnen het bedrijf heeft het concept "mobiel werken" zich bij proWIN absoluut bewezen. De bedrijfsleiding maakt na de afgelopen maanden een positieve balans op. Bedrijfsleider Michael Winter: „het proWIN personeel heeft tijdens de pandemie meer dan ooit de krachten met ons verkoopteam gebundeld. De werkplek speelde daarbij geen grote rol. Door de betrokken inzet van iedereen is het ons gelukt om ons bedrijf onbeschadigd door de afgelopen maanden te navigeren. Het logische gevolg kan daarom alleen maar zijn om dit onderwerp op termijn flexibeler te behandelen".

proWIN vertrouwt in de toekomst op een combinatie van werken op kantoor, in combinatie met telewerken en mobiel werken waarbij veel meer rekening wordt gehouden met thuiswerken en meer speelruimte biedt.

Het bedrijf heeft de verhoogde inzet van de vaste werknemers voor de uitdagingen van de pandemie beloond met een speciale betaling van € 1.500.

Charity-Aktion im XXL-Format

Tijdens de pandemie heeft proWIN international de grootste charity-actie in de 25-jarige bedrijfsgeschiedenis tot nu toe geïnitieerd: met de steun van eindklanten en verkooppartners ging zes maanden lang, met elke aankoopbeslissing voor een proWIN product, het btw-voordeel in de donatie pot. Het donatie resultaat bedroeg 4,11 miljoen euro.

Opmerking: Hoewel alleen Duitsland te maken had met deze kortdurende btw-daling heeft proWIN ten gunste van zijn charity-actie "Uw btw-voordeel voor het goede doel" eveneens de buitenlandse verkopen in de desbetreffende periode in aanmerking genomen.

Met het bedrag kunnen elf verschillende projecten met een sociale en ecologische focus gerealiseerd c.q. ondersteund worden op de middellange en lange termijn. Daaronder twee campagnes van de natuurbeschermingsstichting proWIN pro nature: proWIN Bijenwagen (actief bezig met het redden van de bijen) en proWIN cleap up (afvalinzamelingsactie in heel Europa in september 2021). Zeven andere projecten werden bepaald door te stemmen: Bundesverband Kinderhospiz e. V., Förderverein für krebskranke Kinder Tübingen e. V., Peter Maffay Stiftung, Wattenmeer-Weltkulturerbe, Arche Herzensbrücken, Tierschutzverein „Familienanschluss gesucht“ e. V., Waisenhaus Sheryl’s Orpahns Children Home Förderverein Afridunga e. V. Meer over de actie is te vinden onder: MwSt-Aktion

Inzet van de proWIN stichtingen

Ook in 2020 waren de proWIN stichting (ondersteuning van behoeftige kinderen in binnen- en buitenland) en de proWIN pro nature stichting (wereldwijde inzet op het gebied van natuurbescherming) betrokken bij verschillende projecten in de lijn van hun doel.  In totaal hebben de beide liefdadigheidsorganisaties in 2020 ca. 1,6 miljoen euro gedoneerd aan projecten op sociaal en ecologisch gebied.

Opnieuw ja voor bedrijfslocatie Saarland

proWIN vertrouwt op locatie Saarland en heeft in 2020 in de directe nabijheid van de centrale hoofdvestiging (Zeppelinstraat 16) in Illingen  een pand aangeschaft, heeft dit verbouwd en uitgebreid. Het nieuwe gebouw biedt ruimte aan de afdelingen magazijn, logistiek en kwaliteit evenals boekhouding en buitenland. In totaal staat er een kantooroppervlak van 650 vierkante meter ter beschikking. Het geschatte investeringsvolume bedraagt meer dan 4 miljoen euro.

De start van het nieuwbouw project op de Akademie-locatie Schiffweiler is vanwege corona vertraagd. Het begin van de bouw dient eind dit jaar van start te gaan. Direct in de buurt van de in 2014 gebouwde proWIN Akademie is een nieuw, modern administratie- en seminargebouw met een totale netto oppervlakte van ca. 1800 m2 gepland. Het investeringsbedrag bedraagt ca. 6 miljoen euro.

Voor alle bouwwerkzaamheden geeft proWIN de voorkeur aan de samenwerking met regionale bedrijven en richt zich in eerste instantie op het kwaliteitswerk van de Saarlandse ambachtelijke sector.

Uitbreiding buitenland activiteiten

proWIN is internationaal bezig. Het bedrijf breidt zijn verkoopactiviteiten op de internationale markt uit. Om de Italiaanse markt te openen, werd met ingang van 11 december 2020 het buitenlandse bedrijf proWIN Italia Srl, gevestigd in Milaan, opgericht.

Eerste halfjaar 2021

Na de eerste zes maanden maakt het bedrijf een positieve tussenbalans op: in de maand juni kwam een omzet plus van 25 procent uit de cijfers (vergeleken met hetzelfde moment het jaar daarvoor). De solide opwaartse bedrijfssituatie werd gebruikt voor investeringen binnen het eigen bedrijf en voor maatschappelijke inzet - op de eerste plaats via de beide stichtingen.

Na vier maanden was de 100 miljoen omzet-mijlpaal overtroffen (gemiddeld 25 miljoen € per maand). In 2014 lag de omzet van het hele jaar in dit bereik.

proWIN in het kort - Stand 30 Juni 2021

proWIN Winter GmbH: Sinds 11.11.1995

 • Door de eigenaar geleid direct verkoopbedrijf met hoofdkantoor in Illingen (Saarland)
 • Bedrijfsleiding: Ingolf, Gabi, Sascha en Michael Winter evenals Stefan Schäfer
 • Verkoop van hoogwaardige producten uit de productdivisies Symbiontische Reinigung® = reinigingsartikelen en -benodigdheden, natural wellness = beauty- en wellness-producten, best friends = premium diervoeding voor honden en katten evenals verzorgings- en aanvullende producten.
 • In totaal omvat het assortiment 400 verschillende producten.
 • Meer dan 144.000 proWIN verkooppartners in Duitsland en de aangrenzende landen
 • Stand 30 juni werkten er 202 vaste werknemers bij proWIN (180 in Illingen-Uchtelfangen, 22 in Landsweiler-Reden)
 • proWIN Winter GmbH werd in 2020 gecertificeerd als klimaatneutraal bedrijf

proWIN Bildung und Service GmbH: sinds 01.01.2014

 • Bedrijfsleider: Steffen Bug
 • proWIN Bildung und Service GmbH staat voor gekwalificeerde opleidingen en vervolg opleidingen van verkooppartners in de proWIN Akademie in Schiffweiler / Landsweiler-Reden. Portfolio: scholingen/workshops inzake productkennis en time management en leiderschapsontwikkeling
 • Catering Akademie: Sander Catering GmbH, keukenbeheer: Christoph Barth
 • Ook door externe zakelijk klanten kan gebruik worden gemaakt van de ruimtes en de know-how: het aanbod varieert van het huren van ruimtes tot complete seminarpakketten aan toe.
 • Mehr unter www.prowin-akademie.net

Buitenlandse ondernemingen

 • In het kader van de internationalisering werden tot nu toe vier buitenlandse dochterondernemingen opgericht: proWIN international France Sàrl, proWIN Nederland B.V., proWIN Belgium PGmbH en proWIN Italia Srl. Andere landen volgen.
 • Bedrijfsleiding: France Sàrl, proWIN Nederland B.V. en proWIN Italia Srl.: Michael Winter en Stephan Kropf, proWIN Belgium GmbH: Ingolf Winter

proWIN pers en proWIN pers contact

proWIN pers

proWIN pers bevat informatie voor uw redactionele berichtgeving.

proWIN pers contact

Hebt u nog vragen? Neem contact op met het proWIN voorlichtingsteam.

Ga terug