Nieuws-Details

proWIN legt de focus opnieuw op de live-verkoop

Cijfers

Met het oog op de algemene economische ontwikkeling daalde de omzet van proWIN in 2022 met 8% ten opzichte van het voorgaande jaar. De gecorrigeerde omzet tegen nationale prijzen bedroeg 262 miljoen euro bruto. Deze kan als volgt worden verdeeld over de proWIN productdivisies: 80% reiniging, 17% cosmetica en 3% dierenvoeding.

De onderneming heeft vorig jaar toch grote bedragen geïnvesteerd in de infrastructuur van zijn verkoop, de procesoptimalisatie door een geïntegreerd managementsysteem (IMS) en het implementeren van een nieuw goederenbeheersysteem (ERP). Het totale bedrag van alle gedane investeringen bedroeg in 2022 twee miljoen euro.

De verkoopwaarde van de voorraad bij de logistieke partner, Lux Logistik in Bexbach, werd aan het eind van het jaar op meer dan 100 miljoen euro geschat. In 2022 werden in totaal 928.000 proWIN pakketten verstuurd.

Op de agenda van de onderneming staat ecosociaal engagement bovenaan de lijst: de liefdadigheidsorganisaties proWIN stichting en proWIN pro nature stichting hebben in 2022 2,4 miljoen euro geïnvesteerd in sociale projecten en projecten op het gebied van soorten- en milieubescherming.

De beheerste bedrijfsgroei werd voortgezet. Er werden 21 nieuwe banen gecreëerd. Op 31.12.2022 leverden bedrijfsbreed 239 vaste medewerkers een bijdrage aan een goede algemene prestatie en zorgden voor de ondersteuning van het proWIN verkoopteam met momenteel meer dan 100.000 zelfstandig werkende proWIN consulenten in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Nederland, Zwitserland, België, Italië, Luxemburg en Polen.

Bedrijfsonderscheidingen

In mei 2022 werden de gezinsvriendelijke voorwaarden van proWIN opnieuw officieel bevestigd door het IHK Saarland. Na de reeds tweede succesvolle hercertificering mag het bedrijf opnieuw drie jaar lang het keurmerk "Familienfreundliches Unternehmen" gebruiken voor zijn externe presentatie.

In oktober nam proWIN Winter GmbH de ereplaquette van de Wirtschaftpreis "Großer Preis des Mittelstandes" in ontvangst voor de stabiele algemene ontwikkeling van het bedrijf en de uitstekende sociale, ecosociale inzet.

Duurzame stappen

Het bedrijf neemt veelzijdige maatregelen om stappen met betrekking tot een duurzame ontwikkeling te realiseren. In 2022 doorliep proWIN Winter GmbH meteen tweemaal succesvol de officiële certificeringsprocedure met hoge kwaliteitsnormen.

Climate Extender zag opnieuw de voorwaarden vervuld om proWIN te certificeren als „klimaatneutraal bedrijf" (met compensaties volgens de Gold Standard). Tijdens de hercertificeringsprocedure werd bevestigd dat proWIN zich conform de 17 UN-doelen inzet voor duurzame ontwikkeling en klimaatbescherming. Deel van de procedure is de gegarandeerde compensatie van de CO2-uitstoot door gecontroleerde, erkende klimaatbeschermingsprojecten.

In de loop van het tot uitvoering brengen van de visie van een ecologisch georiënteerd bedrijf, werd proWIN bovendien weer gecertificeerd als GREEN BRAND, de branche-overschrijdende onderscheiding voor ecologisch duurzame merken. Achter GREEN BRAND staat een internationale, onafhankelijke en zelfstandige organisatie voor merkbeoordeling. Hun gelijknamige keurmerk wordt toegekend aan merken die ecologische duurzaamheid aantoonbaar in de praktijk brengen en dit intern en naar de buitenwereld toe, transparant "leven" en communiceren om het bewustzijn te verhogen.

Tijdens een externe audit was het bijzonder verheugend om de voorbeeldige "duurzaamheidsinzet" bevestigd te zien. Op middellange termijn stuurt het bedrijf aan op een klimaatpositieve status. Alle stappen in de betrokken gebieden zijn gericht op dit doel.

proWIN zet zich in op het gebied van milieu-educatie en is ook in het Saarland partner van het educatieproject "Schule der Nachhaltigkeit". Het project ontving in 2022 een Bundesauszeichnung van het Ministerie voor Onderwijs en Onderzoek. Om het educatieve werk in het Saarland verder te versterken, zet proWIN zich ook in voor het "nieuwe" project "KITA der Nachhaltigkeit".

proWIN Akademie 2022 drukker bezocht dan ooit

Na twee jaar met een bovengemiddeld aandeel online formats, stond 2022 duidelijk weer in het teken van aanwezigheidsevenementen: het quotum van de online-demo's daalde met 40% in het voordeel van de live-productdemo's en zette de klassieke proWIN-demo weer op de kaart. Menselijke interactie en de laat-zien-hoe-ervaring op locatie bij de klant is onvervangbaar. Het digitale verkoopkanaal heeft zich weliswaar ontwikkeld tot een stabiele steunpilaar en creëerde een ongekende flexibiliteit voor consulenten, maar een face to face ontmoeting heeft de voorkeur.

In 2022 realiseerde proWIN een aantal live evenementen en haalde bovendien binnen de reguliere evenementen agenda van het lopende jaar, de evenementen en seminars in die door de pandemie waren komen te vervallen. In totaal namen meer dan 25.000 mensen deel.

De digitale scholings- en seminarformats werden verder ontwikkeld en naar het volgende kwaliteitsniveau getild. De online-Akademie is een aanvulling op het basisaanbod van het opleidings- en vervolg opleidingsprogramma.

Naast het Akademie-hoofdkwartier in Schiffweiler, zijn er momenteel drie decentrale proWIN Akademies op verschillende locaties in Duitsland: proWIN Akademie Süd in Aalen-Ebnat, proWIN Akademie Nord in Ellerau en proWIN Akademie Schwarzwald in Altensteig.

2023

Met ingang van 01.01.2023 heeft het proWIN management zich geherpositioneerd: manager Sascha Winter heeft zich teruggetrokken uit het operationele bedrijf om zich in de toekomst in zijn nieuwe functie als lid van de proWIN Raad van Toezicht nog meer te wijden aan de strategische richting van het bedrijf – met name op het gebied van public relations en marketing.

Mede-oprichter van proWIN, Stefan Schäfer en bedrijfsopvolger Michael Winter vormen het management.

Voor het lopende boekjaar zijn miljoeneninvesteringen gepland. De implementatie van het nieuwe goederenbeheer systeem wordt voortgezet. Verder staat de verbouwing van het bestaande reclamatiemagazijn op adres "Zeppelinstr. 16“ op de planning.

Momenteel bedraagt het aantal vrouwen in vaste dienst meer dan 55 procent, in de verkoop is dit percentage 98 procent. Het bedrijfseigen salaris- en verkoop provisiesysteem richt zich op geslachtsonafhankelijke factoren.

Naast de economisch duurzame ontwikkeling blijft de maatschappelijke en ecosociale inzet (beheerd door de proWIN stichtingen) deel uitmaken van de toekomstoriëntatie.

Ook sponsoring-activiteiten op regionaal verenigingsniveau en met betrekking tot jongerenwerk, maken deel uit van de locatiestrategie.

De uitbreidingsplannen op Akademie locatie Landsweiler-Reden, Schiffweiler, hebben vanwege de actuele situatie in de bouwsector vertraging opgelopen. In de loop van het 2e halfjaar zal de symbolische eerste schop de grond ingaan. Als aanvulling op het bestaande Akademie gebouw wordt een nieuw, modern administratie- en seminargebouw gebouwd met een totale netto oppervlakte van ca. 1800 m2.

proWIN in het kort – Stand 1 maart 2023

proWIN Winter GmbH

proWIN Winter GmbH: sinds 11.11.1995

 • Door de eigenaar geleid direct verkoopbedrijf met hoofdkantoor in Illingen (Saarland)
 • Algemeen directeur: Stefan Schäfer, Michael Winter
 • Raad van Toezicht: Ingolf Winter (voorzitter), Gabi Winter, Sascha Winter
 • Bedrijfsportfolio: verkoop van hoogwaardige producten uit de productdivisies Symbiontische Reinigung® = reinigingsartikelen en -benodigdheden, natural wellness = beauty- en wellness-producten, best friends = premium diervoeding voor honden en katten evenals verzorgings- en aanvullende producten
 • Het proWIN assortiment omvat meer dan 400 verschillende producten
 • Meer dan 100.000 geregistreerde proWIN verkooppartners in Duitsland en de aangrenzende landen
proWIN Bildung und Service GmbH

proWIN Bildung und Service GmbH: sinds 01.01.2014

 • Algemeen directeur: Steffen Bug
 • proWIN Bildung und Service GmbH staat voor gekwalificeerde opleidingen en vervolg opleidingen van verkooppartners in de proWIN Akademie in Landsweiler-Reden. Portfolio: scholingen/workshops inzake productkennis en time management en leiderschapsontwikkeling
 • Catering Akademie: Sander Catering GmbH, keukenbeheer: Christoph Barth
 • Ruimtes en know-how kunnen ook worden gebruikt door externe zakelijke klanten: het aanbod varieert van het huren van alleen ruimtes tot complete seminarpakketten aan toe.
Buitenlandse ondernemingen
 • Voor het lopende boekjaar zijn miljoeneninvesteringen gepland.
 • Bedrijven met management: France Sàrl, proWIN Nederland B.V. en proWIN Italia Srl: Michael Winter en Stephan Kropf, proWIN Belgium GmbH: Michael Winter en Medeni Sisamci.

proWIN pers en proWIN pers contact

proWIN pers

proWIN pers bevat informatie voor uw redactionele berichtgeving.

proWIN pers contact

Hebt u nog vragen? Neem contact op met het proWIN voorlichtingsteam.

Ga terug