Bijenwagen

De bijenwagen is een kunstmatige bijenhuisvesting waar meerdere bijenvolken in bijenkorven ondergebracht kunnen worden. De mobiele imkerij maakt het mogelijk om bijenvolken naar een gebied met gunstige bijenbroed te brengen. De voedingsbasis van een bijenkolonie wordt bijenbroed genoemd.

proWIN heeft momenteel drie bijenwagens in gebruik - twee daarvan herbergen tot zes bijenkolonies, de derde wagen dient voor presentatiedoeleinden en wordt gebruikt voor milieu-educatie.

In samenwerking met het Kreisimkerverband St. Wendel worden presentaties aangeboden voor alle begripsniveaus (kleuterscholen, scholen, imkerij verenigingen). De bijen-workshops delen kennis over het thema bijen en honingproductie. Het wordt duidelijk waarom bijen een belangrijke rol spelen voor de landbouw en hierdoor ook voor onze voeding.

Honingproductie

Met ondersteuning van de proWIN Bijenwagen werden enkele honderden kilo's honing geproduceerd, waaronder acacia- en bosbloemenhoning. Jaarlijks zijn er twee tot drie honingoogsten mogelijk. De eerst vindt eind mei plaats, de tweede begin of medio juni.

  • 2017: 120 kilogram
  • 2018: 240 kilogram
  • 2019: 180 kilogram
  • 2020: 150 kilogram
  • 2021: 30 kilogram

 

Huis voor bijenvolken

De bijenvolken worden regelmatig gecontroleerd, omdat er alleen gezonde bijen met de wagen mee "op pad" mogen. Met de zogenaamde voederkranstest kan de gezondheidstoestand van de bijenbroed worden bepaald. De test wordt beoordeeld door de veterinaire dienst.

Samen meer bereiken

Het pilootproject " Bijenwagen " werd gelanceerd in het Saarland - waar inmiddels drie mobiele wagens in gebruik zijn. Ter bescherming van de soorten zal het bijenwagenproject in heel Duitsland worden toegepast. Geïnteresseerde proWIN directies kunnen de mobiele imkerij naar hun regio brengen en worden daarbij door het bedrijf ondersteund.

Hier geven we bijen een thuis

Het toegewijde proWIN verkoopteam aarzelde geen moment om het soortenbeschermingsproject te steunen en zo een belangrijke bijdrage te leveren aan de bescherming van bijen. "Als de bloem niet naar de bij komt, komt de bij naar de bloem".

Op de kaart is te zien in welke streken "mobiele bijenkasten" worden gebruikt: