Donatiegala pro nature

Bliestalschule Oberthal

Boch Schule Merzig

Fischereiverband Saar KöR

GGS Neunkirchen

Kirschhofer Tierarche, Gnadenhof Eiweiler, Wunderkind Saarland

Gnadenhof Schiffweiler

Grundschule Gödenroth

Grundschule Köllerbach

Gymnasium Johanneum

Kita Hand in Hand

Landkreis Neunkirchen

Natur und Vogelschutzverein Bliesmengen-Bolchen

Stadt Blieskastel

The Blue Mind

Verein für europäische Umweltbildung und Umwelterziehung e.V.

Wiwo e.V.

Inzamelingsactie pro nature

In het kader van het "pro Saarland Stiftungsgala" werden vertegenwoordigers van in het Saarland gevestigde liefdadigheidsinstellingen en -verenigingen geëerd voor hun inzet en mochten zij elk een cheque van 10.000 euro voor hun project meenemen. Klik op de buttons hieronder om te filteren op jaren. Klik op de pijl om meer informatie over de afzonderlijke projecten weer te geven.


2018

expand_moreLandkreis Neunkirchen Boerderijtuin in recreatiecentrum Finkenrech

Bezoekers van de thematuinen krijgen waardevolle inzichten in tuinontwerp en onderhoud. In de tuinen van het recreatiecentrum Finkenrech is een verscheidenheid aan planten te vinden. Speciale tuinrondleidingen met specifieke thema's bieden de mogelijkheid om de bijzondere flora beter te leren kennen.
Meer lezen: Finkenrech Themengärten


expand_moreStadt Blieskastel Avonturenbos Schellental

Het avonturenbos Schellental is een educatief aanbod in het kader van Onderwijs voor Duurzame Ontwikkeling. In samenwerking met tal van scholen en kleuterscholen is een leer- en ervaringsplaats gecreëerd die mogelijkheden biedt voor lokale recreatie en milieu educatie.
Meer lezen: Erlebniswald Schellental


expand_moreNatur und Vogelschutzverein Bliesmengen- Bolchen Hervestiging van de geelbuikvuurpad

De Natur- und Vogelschutzverein Bliesmengen-Bolchen e. V. creëert nieuwe leefgebieden voor de huiszwaluw en de geelbuikvuurpad en levert zo een waardevolle bijdrage aan het behoud van beide soorten.
Meer lezen: Natur- und Vogelschutzverein Bliesmengen-Bolchen e.V.


expand_moreKinderhaus "Hand in Hand" Tuin in de kleuterschool

Het kinderdagverblijf "Hand in Hand" is een lokale instelling in het Saarland waar de kinderen de hele dag worden opgevangen. Het project "Tuin op de kleuterschool" werd gestart om de kinderen inzicht te geven in de natuur en het voedsel.
Meer lezen: Kindertagesstätte Hand in Hand Freisen


expand_moreWiwo e.V. We willen verschil maken

De vereniging Wiwo e.V. zet zich in voor diverse hulpprojecten over de hele wereld en zet zich met name in voor duurzame projecten.
Meer lezen: Wiwo e.V. – We willen verschil maken!


expand_moreFischereiverband Saar KöR Redden van de inheemse edelkreeft in het Saarland

De Europese rivierkreeft, ook wel edelkreeft genoemd, is de grootste inheemse rivierkreeft soort. Vroeger bevolkte deze kreeftsoort bijna het hele oppervlak van Europa, maar ondertussen zijn de hoeveelheden sterk afgenomen en regionaal zelfs uitgeroeid. Vanwege deze ernstige bedreiging heeft de Saarse visserijvereniging in 2004 een afgelegen vijver in het noorden van Saarland gekocht om daar rivierkreeften te kweken en door ze uit te zetten in afgelegen stilstaande wateren een soort spaarbekken voor de dieren te creëren. In de huidige situatie is deze gerichte aanpak en verspreiding van de edelkreeft de enige uitvoerbare manier om deze soort voor uitsterven te behoeden.
Meer lezen: Fischereiverband Saar KöR


expand_moreGrundschule Gödenroth Buitenkeuken in de schooltuin

De basisschool van Gödenroth bevindt zich in het Hunsrückdorp Gödenroth, een gemeente met ongeveer 500 inwoners. De school met ongeveer 70 leerlingen organiseert al enkele jaren regelmatig bos- en wandeldagen of samenwerkingsprojecten met de kleuterschool op het gebied van natuur of bos. Het schoolproject ging van start in 2018. Op het terrein van de plaatselijke onderneming kreeg de school een deel van het veld om groenten te verbouwen. In het voorjaar werden aardappelen, pompoenen, bonen en tomaten geplant, die gecultiveerd moesten worden in de geest van permacultuur. Om de geoogste groenten te kunnen verwerken, wordt nu met de opbrengst een buitenkeuken gebouwd.
Meer lezen: Grundschule Gödenroth


expand_moreBoch Schule Merzig Duurzaam door het leven

Integratie door middel van democratie. Met het geplande leerproject wil de school in samenwerking met de Verein I.D. e.V. een onderwijsaanbod creëren voor haar klassen en samenwerkende scholen die de thema's ecologie en duurzaamheid initiëren en bevorderen.
Meer lezen: Boch Schule Merzig


expand_moreBliestalschule Oberthal Bijen op de Bliestalschule

Het doel van deze werkgroep in de Bliestalschool is het thema bijen dichter bij kinderen en jongeren te brengen. De aandacht gaat uit naar de verbanden tussen bijen, natuur en mens en mogelijke oorzaken van bijensterfte.
Meer lezen: Bliestalschule Oberthal


expand_moreKirschhofer Tierarche Verbouwing van de buitenvoorzieningen

Een plek waar (nuttige) dieren een thuis en een functie vinden. 2014 Het begon allemaal met Paul. Een koudbloed paard dat op vaderdag bij de paardenhandelaar werd gevonden. Eén dag voordat hij naar de slager werd gebracht omdat niemand hem wilde hebben. Paul ontsnapte altijd, had geen manieren - maar het was liefde op het eerste gezicht. Een paard - het moeten er niet meer worden. In 2015 kwamen Bobby en Hank erbij. In 2016 kreeg Holger Bauer een ongeluk tijdens een proefrit met het nieuwe koetspaard en vocht daarna nog lang voor zijn leven. Zijn vrouw Dagmar Ziegler heeft de boerderij en de dagelijkse werkzaamheden in haar eentje voortgezet. De boerderij groeide door en in 2018 zijn er ongeveer 80 dieren die hun taken op kinderverjaardagen, rijlessen en excursies vervullen.
Meer lezen: Kirschhofer Tierarche


expand_moreGnadenhof Schiffweiler Nieuwe stallen

De Freeman Farm is een in 2005 opgericht toevluchtsoord voor mishandelde, verlaten en gewonde dieren en dieren die bestemd waren voor de slacht. Sinds 2015 zorgen de oprichters Alexandra en Alexander Freymann bijna alleen en uit eigen zak voor de dieren. Momenteel wonen er 35 kippen, 4 varkens, 16 konijntjes, 15 eenden, 6 ganzen, 11 cavia´s, 3 pony´s, 8 schapen, 2 geiten, 8 katten, 3 honden en 5 fretjes op de boerderij. Elk jaar worden er feesten op de boerderij georganiseerd waarvan de opbrengst ten goede komt aan de dieren.
Meer lezen: Gnadenhof Schiffweiler


expand_moreGnadenhof Eiweiler Nieuw onderkomen

"Wij kunnen ze niet allemaal redden, maar we doen alles wat we kunnen om dieren te helpen!" In de loop van de jaren ontwikkelde zich de wens naar een toevluchtsoord en in 2007 werd de daad bij het woord gevoegd. In het toevluchtsoord in Eiweiler vinden sindsdien dieren zoals geiten en schapen een plekje tot aan het natuurlijke einde van hun leven. Bovendien verbindt de familie Braun een pedagogische benadering aan dit initiatief. Er komen regelmatig schoolklassen en kleuterschoolklassen naar de boerderij en daar leren ze over de individuele dierenrassen met hun behoeften en wat het inhoudt om verantwoordelijk te zijn voor de verzorging van een dier.
Meer lezen: Gnadenhof Eiweiler


expand_moreWunderkind Saarland Natuurspeelplaats Elfental

Wunderkind biedt kinderartikelen, lezingen en workshops aan. Het programma is gericht op de onderwerpen familie, kinderen, ouders en levensstijl. Wunderkind ondersteunt het project " Natuurspeelplaats Elfental", een natuurspeeltuin in Heusweiler. De speeltuin biedt onder andere een barrièrevrije speelplaats voor kleine kinderen, welke met behulp van proWIN pro nature werd gerealiseerd.
Meer lezen: Wunderkind Saarland


expand_moreGrundschule Köllerbach Groen klaslokaal

Op een idyllische locatie, midden in de vrije natuur, wordt een "groene klaslokaal" in de vorm van een klein amfitheater gebouwd. Er zijn drie rijen zitplaatsen gepland in een halve cirkel met 30 à 40 plaatsen. Het groene klaslokaal is bedoeld om het terrein van de Köllerbach basisschool te verrijken met extra buitenruimte dicht bij de natuur en de school daarmee levendiger te maken. Met het groene klaslokaal als extra klaslokaal wordt de leerlingen en docenten een vrije ruimte voor vele zintuiglijke ervaringen geboden.


expand_moreGymnasium Johanneum Sillegarten

In het jaar 2000 werd de "Sillegarten" aangelegd en onderhouden door de middagopvang Silentium aan het Johanneum. Door vele kleine initiatieven en door veel vrijwillige leerlingen, leerkrachten en ouders die dit stuk land aan het Johanneum "bewerken", kon de tuin elk jaar groeien. Inmiddels is de Sillegarten een groene oase geworden, waar meer dan 200 studenten en docenten elke dag met mooi weer eten, schoolfeesten vieren en in werkgroepen werken aan de verdere ontwikkeling van de tuin.
Meer lezen: Gymnasium Johanneum


expand_moreGGS Neunkirchen Bos ontmoet school

Het project "Wald trifft Schule" heeft tot doel de leerlingen door middel van praktisch werk en bosbeleving het belang van de natuur en het ecosysteem van het bos te leren kennen. Theoretische leerinhoud op school, die ook betrekking heeft op de mondiale context, wordt vertaald naar praktische, reële situaties, zodat leren met alle zintuigen en een "vertaling" van mondiale context naar lokale actie mogelijk kan worden gemaakt. In het kader van het pedagogisch werk kan het bos gezien worden als een leerruimte waarin onderwijs voor duurzame ontwikkeling wordt bereikt door middel van praktisch en begrijpelijk leren in de zin van het oriëntatiekader voor mondiale ontwikkeling.
Meer lezen: Projekt Wald trifft Schule


expand_moreThe Blue Mind MeeresMobil

De vereniging zet zich in voor een duurzame leer- en onderwijscultuur. De SeaMobil moet het mogelijk maken om de mariene wetenschap en milieubescherming naar plaatsen te brengen die ver van de zee af liggen. Educatieve films, opleidingen en andere maatregelen zijn bedoeld om mensen aan te moedigen duurzaam te handelen.


expand_moreVerein für europäische Umweltbildung und Umwelterziehung e.V. Plastic voor altijd?

De duurzame instantie Spohns Haus, ondersteund door de Verein für Europäische Umweltbildung und Umwelterziehung e. V. (vereniging voor Europese Natuurkunde en Milieu educatie), licht tijdens de projectweek "Plastic voor altijd?" de lange termijn effecten van plastic op ons milieu toe.
Meer lezen: Ecologische Schullandheim Spohns Haus


2017

expand_moreKultusministerium des Saarlandes Unesco Projektschule

Ecologisch ondersteunt UNESCO schoolprojecten op het gebied van ecologie en fairtrade

expand_moreQuerdenker Förderverein Christian von Mannlich Gymnasium Homburg

Thema natuur, met name bescherming van oceanen en de onderwaterwereld

expand_moreOp het spoor van de wilde kat Bund Friends of the Earth Germany

Project wildcat van de BUND

expand_moreLandesverband Saarländischer Imker e. V. Klasse Biene

Ecologisch onderwijs en opleiding op het gebied van de bijenteelt

expand_moreGemeinde Schiffweiler Wateravonturenpad

Enaturatieproject en avonturenpad Mühlbach

expand_moreGemeinde Merchweiler Natuurpad "Natuur op het spoor"

Leerpad in samenwerking met Nabu en Max Grün Schule Merchweiler